Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ferrodyne...from Tucson - Interview -

του Ανδρέα Μαραγκού
Μετάφραση: Μαρία Αβραμίδου
Τη μέρα που γνώρισα η μουσική των Ferrodyne, δεν περίμενα πως με ένα add στο προσωπικό προφίλ της μπάντας στο facebook, θα φτάναμε να έχουμε συχνή επικοινωνία με την μπασίστρια, Liza Byrne. Νομίζω πως ούτε εκείνοι περίμεναν ότι θα έδιναν συνέντευξη σε ελληνικό μέσο, να όμως που έγινε! Ναι, είναι η δύναμη του διαδικτύου, άλλα είναι και η δικιά μας τρέλα, που θέλουμε να ψάχνουμε ακόμα και στην πέτρινη φωλιά μίας σαύρας στο Tucson, για να βρούμε καλή μουσική! Μπορεί να μην συμπαθώ τις σαύρες, άλλα δεν το κρύβω ότι είμαι λάτρης της σκηνής του Tucson της Arizona, απ’ όπου έχουν ξεπηδήσει αρκετά αξιόλογα συγκροτήματα κατά καιρούς. Πάντα με γοήτευε αυτή η φινέτσα με την οποία κεντάνε τη μουσική τους, σε συνδυασμό με το αλήτικο attitude που φέρνει ο αέρας από τα σύνορα με το Μεξικό. Αυτή τη φινέτσα και τον αέρα έχει η μουσική των Ferrodyne, κλεισμένη στο ντεμπούτο άλμπουμ τους, St. John's Day, που η Liza είχε την ευγενή καλοσύνη να μου ταχυδρομήσει. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω για τους Ferrodyne, λοιπόν, είναι να τους φιλοξενήσω σε αυτή την ανάρτηση του blog του Rancho de la Luna, κάνοντας τους κάποιες ερωτήσεις.

Rancho de la Luna: Μιας και οι Ferrodyne είναι σχετικά άγνωστοι στη χώρα μας, πες μου λίγα λόγια για σας. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας, ποια είναι τα μέλη σας, πώς βρεθήκατε μαζί και τι έχετε κυκλοφορήσει ως τώρα ως συγκρότημα;

Ferrodyne: Η μουσική μας βασίζεται γενικά στα τοπία που μας περιβάλλουν, έχει αποχρώσεις και είναι ελαφρώς ατμοσφαιρική. Μπλέκει την παραδοσιακή country και Southwest Americana με μια δόση από indie rock. Κάποιοι την έχουν περιγράψει ως υβρίδιο country-folk και indie-rock noir.  
Τα μέλη μας είναι:
Doug Smith – Φωνητικά και Κιθάρα
Chris Byrne – Πρώτη Κιθάρα Liza Byrne – Μπάσο και Φυσαρμόνικα
Chris Schultz – Τύμπανα
Craig Schumacher – Πλήκτρα

Μεγαλώσαμε όλοι μας στην Έρημο της Αριζόνα, αλλά η μπάντα σχηματίστηκε όταν ο Doug, η Liza και ο Chris ζούσαν στο Portland του Oregon. Ήμασταν καλοί φίλοι σε μια σκοτεινή και βροχερή πόλη και μας έλειπε η μοναδική δύναμη και ομορφιά της Νοτιοδυτικής ερήμου. Έτσι, η μουσική μας γεννήθηκε από τη λαχτάρα μας γι’ αυτό το μέρος και έγινε ένας τρόπος να φέρουμε ένα κομμάτι του στις ζωές μας στο Portland. Το 2007, αφού παίξαμε σε ένα φιλανθρωπικό show για έναν δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό σε μια μικρή πετρόκτιστη πόλη στο Νέο Μεξικό, πήραμε την απόφαση να γυρίσουμε με τη μπάντα πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Η Liza και ο Chris μετακόμισαν πίσω στην Αριζόνα το 2008 και σύντομα ακολούθησε και ο Doug. Βρήκαμε, λοιπόν, μια δυναμική μουσική κοινότητα που μας καλωσόρισε στο Tucson και ξεκινήσαμε να παίζουμε σε κεντρικά club. Το 2010, είχαμε την τιμή να ηχογραφήσουμε το πρώτο μας άλμπουμ στα θρυλικά Wavelab Studios (όπου γίνεται η ηχογράφηση και παραγωγή για τους Neko Case, Calexico, Howe Gelb και Amos Lee, μεταξύ πολλών άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών). Ιδιοκτήτες και διαχειριστές του στούντιο είναι οι Craig Schumacher και Chris Schultz. Οι δυο τους όχι μόνο έκαναν εξαιρετική δουλειά με το άλμπουμ μας, αλλά έγιναν και μέλη της μπάντας, στα πλήκτρα και τα τύμπανα. Το άλμπουμ μας St. John’s Day κυκλοφόρησε το 2011.

RdlL: Ποια συγκροτήματα και καλλιτέχνες έχουν επηρεάσει τη μουσική των Ferrodyne;

Ferrodyne: Παρόλο που πιστεύουμε ότι η μουσική μας είναι πρωτότυπη και δεν βασίζεται σε αυτούς, αγαπάμε τη μουσική των Mark Hollis, Califone, Jay Farrar, 16 Horsepower, αλλά και την παραδοσιακή country και Americana.

RdlL: Από που προέρχεται το όνομα του γκρουπ;

Ferrodyne: Ferrodyne είναι μια λέξη που σκεφτήκαμε όσο ψάχναμε λέξεις και ονόματα, τα οποία μπορούσαν να αντικατοπτρίσουν τη μουσική και την αισθητική μας, καθώς και τον δυναμισμό και την αίσθηση της ερήμου. Το συνθετικό Ferro προέρχεται από τη λατινική ρίζα της λέξης «σίδερο» και το dyne συνδέεται με τη λέξη «δυναμικός». Έπειτα ανακαλύψαμε ότι Ferrodyne ονομαζόταν μια παλιά συσκευή ραδιοφώνου που λειτουργούσε με λυχνίες τη δεκαετία του ’20, πράγμα που μας άρεσε, αφού αγαπάμε τις αντίκες και τους ενισχυτές λυχνίας!

RdlL: Ένα τοπικό ραδιόφωνο, το KXCI Community Radio, κατέταξε τον δίσκο σας St. John's Day στο νούμερο 28 σε σχετική λίστα με τα 100 καλύτερα άλμπουμ του 2011. Πες μου λίγα λόγια γι’ αυτήν την επιτυχία.

Ferrodyne: Ο KXCI υποστηρίζει σθεναρά την ανεξάρτητη μουσική από το Tucson και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής ερήμου. Έτσι νοιώσαμε μεγάλη τιμή όταν θεώρησαν το St. John’s Day ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2011. Στην πραγματικότητα δεν είχαμε ιδέα ότι έκαναν μια τέτοιου είδους αξιολόγηση κι απλά έτυχε να βάλουμε το σταθμό και τους ακούσαμε να παίζουν το τραγούδι μας “The Winter Rain”. Μετά ο παραγωγός είπε: «Αυτή ήταν η τοπική μπάντα Ferrodyne, στο νούμερο 28! Συγχαρητήρια!». Εκπλαγήκαμε εντελώς και χαρήκαμε που τους άρεσε τόσο η μουσική μας.
RdlL: Ετοιμάζετε νέο υλικό; Και αν ναι, πότε σκοπεύετε να το κυκλοφορήσετε;  

Ferrodyne: Ετοιμάζουμε τώρα νέο υλικό για το επερχόμενο δεύτερο άλμπουμ μας. Θα ηχογραφήσουμε ξανά στα Wavelab κι ελπίζουμε να έχουμε ολοκληρώσει τον δίσκο μέχρι το τέλος του 2012.

RdlL: Θεωρείς ότι οι γνωστές μπάντες της περιοχής σας, όπως οι Calexico και οι Giant Sand, έχουν στοιχειώσει κατά κάποιο τρόπο τη σκηνή ή θεωρείς ότι της έδωσαν αναγνωρισιμότητα;

Ferrodyne: Είμαστε εξίσου fan και φίλοι με μέλη των Calexico και Giant Sand. Και οι δύο αυτές μπάντες έχουν προωθήσει εξαιρετικά όχι μόνο τη μουσική σκηνή του Tucson, αλλά είναι και πρέσβεις της Ερήμου Sonoran μέσω της μουσικής τους. Τους σεβόμαστε πάρα πολύ, διότι βοήθησαν να μπει το Tucson στον διεθνή χάρτη σε ό,τι αφορά τη μουσική.

RdlL: Τους Calexico και τους Giant Sand λίγο πολύ τους γνωρίζουμε όλοι στην Ευρώπη. Ποιες άλλες μπάντες νομίζεις ότι ξεχωρίζουν από τη σκηνή σας και αξίζουν την προσοχή μας;

Ferrodyne: Υπάρχουν διάφορες άλλες φανταστικές μπάντες που παίζουν αυτή τη στιγμή στο Tucson. Θαυμάζουμε ιδιαιτέρως τη μουσική των Amy Rude και Heartbeast, καθώς και μια ωραία νέα μπάντα που λέγεται The Possibles. Μας αρέσουν επίσης οι La Cerca και and Naim Amor. 


RdlL: Πόσο μεγάλη έμπνευση για τη μουσική σας είναι έρημος; Πες μου λίγα λόγια για το Tucson -από τις φωτογραφίες τουλάχιστον φαίνεται υπέροχο! 

Ferrodyne: Χαιρόμαστε που κάνεις αυτή την ερώτηση. Η έρημος μάς εμπνέει και επηρεάζει τη μουσική μας περισσότερο από οποιαδήποτε μπάντα. Η μουσική μας αντανακλά την προσωπική μας σχέση με την Έρημο Sonoran –το ξεχωριστό της τοπίο, τη μοναδική της χλωρίδα και πανίδα, τις αγροτικές κοινότητες που ζουν σε αυτή και την έντονη και ταραγμένη ιστορία της. Παρόλο που δεν έχουμε δει κάποιο άλλο μέρος που να μοιάζει ακριβώς στην Έρημο Sonoran (με το έντονο φως, το χρώμα, τα βουνά, τους κάκτους και τα άγρια ζώα), βρισκόμαστε συχνά σε μέρη που μπορούν να αποπνέουν παρόμοια αίσθηση. Στην πραγματικότητα, ένας από τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε την Ελλάδα είναι ότι κάποια μέρη της μας δίνουν την αίσθηση της Αριζόνα, με την επιπρόσθετη ομορφιά της θάλασσας. Επομένως, κι εσύ κι εμείς ζούμε σε θαυμάσια μέρη!

RdlL: Θα ήθελες να περιγράψεις στους αναγνώστες μας τη θεματολογία των τραγουδιών σας;

Ferrodyne: Τα τραγούδια μας αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τα τοπία των Νοτιοδυτικών Συνόρων. Χρησιμοποιούμε εικόνες για να εκφράσουμε δυνατά, αν και λίγο ανορθόδοξα, τις παρατηρήσεις και τα συναισθήματά μας σχετικά με τη δύναμη και την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος σε αντίθεση με τη βίαιη και γεμάτη εκμετάλλευση ιστορία των ανθρώπων που κατοικούν εδώ. 

RdlL: Πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει το άλμπουμ σας, St. John's Day; Και πού μπορεί να ακούσει τη μουσική σας μέσω διαδικτύου;

Ferrodyne: Μπορείτε να αγοράσετε το άλμπουμ μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.cdbaby.com/ferrodyne. Επίσης μπορείτε να ακούσετε ή να αγοράσετε τη μουσική μας στα Amazon.com, iTunes, CD Baby, καθώς και στα sites μας, www.reverbnation.com και www.facebook.com/ferrodyne. Εναλλακτικά, καλωσορίζουμε την απευθείας επικοινωνία για τη μουσική μας και μπορούμε να στείλουμε κάποια CDs μέσω του email ferrodynemusic@gmail.com

RdlL: Είναι η πρώτη φορά που μιλάτε σε ένα Μέσο εκτός Ηνωμένων Πολιτειών; Έχεις να πεις κάτι στους Έλληνες φίλους του Rancho de la Luna;

Ferrodyne: Μας έχει φιλοξενήσει το MEER Radio στην Ολλανδία και ανυπομονούμε να διαδώσουμε τη μουσική μας και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Αγαπάμε πολύ την Ελλάδα και πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ομοιότητα ανάμεσα στα μέρη μας –το ελληνικό τοπίο μας θυμίζει κατά τόπους την έρημο της Αριζόνα, ωστόσο διαθέτει επιπλέον την ομορφιά της Μεσογείου που περιβάλλει τη χώρα σας.
RdlL: Έχετε περιοδεύσει ποτέ εκτός Ηνωμένων Πολιτειών; Ξέρω ότι η Arizona από την Αθήνα είναι πάρα πολύ μακριά, άλλα θα θέλατε κάποια στιγμή να δώσετε ένα λάιβ στην Ελλάδα;

Ferrodyne: Θα μας άρεσε πολύ να παίξουμε στην Ελλάδα! Δεν έχουμε εμφανιστεί ποτέ εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, όμως βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού μιας περιοδείας στην Ευρώπη και θα ήταν τιμή μας να παίξουμε στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Πιθανότατα θα επικεντρωθούμε σε μια συγκεκριμένη ευρύτερη περιοχή και σκεφτόμασταν την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και πλέον και την Ελλάδα!
RdlL: Ξέρεις συγκροτήματα από την Ελλάδα ή γενικά έχεις ακούσει ποτέ ελληνική μουσική; Οι Earthbound, για παράδειγμα, ήταν ένα Ελληνικό γκρουπ που κατάφερε να προσεγγίσει τη μουσική της σκηνής σας… Μήπως τους ξέρετε;
Ferrodyne: Παρόλο που δεν τους ξέρουμε, θα μας άρεσε να ακούσουμε τη μουσική τους. Ίσως να μπορούμε να ανταλλάξουμε CDs και ακόμη και να παίξουμε σε κάποιο show μαζί, είτε εδώ στην Αριζόνα είτε εκεί στην Ελλάδα ή και τα δύο.

RdlL: Θέλω να μου πεις τι μουσική ακούτε τον τελευταίο καιρό και να μου υποδείξεις 5 δίσκους που θα έπρεπε να έχω από τη μουσική σκηνή της περιοχής σας. Τον Μάρτιο έχω γενέθλια, αν θέλουν οι Ferrodyne μπορούν να μου τους κάνουν δώρο! (αστείο)
Ferrodyne: Τώρα ακούμε τα New Multitudes του Jay Farrar, Mark Hollis και ορισμένα κλασικά παλιά άλμπουμ του George Jones. Όσο για τα πέντε τοπικά άλμπουμ (όλων των εποχών), προτείνουμε:
1) Random Harvest - Friends of Dean Martinez
2) Feast of Wire - Calexico  
3) Blacklisted - Neko Case 
4) Meat Puppets II - Meat Puppets  
5) Chore of Enchantment-Giant Sand

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! Ελπίζω κάποια στιγμή να τα πούμε από κοντά είτε στο Tucson είτε στην Αθήνα!
English Text:
The day I met the music of Ferrodyne, I didn’t expect that an “add” to the band’s personal profile in facebook, would lead me to communicate so often with their bass player, Liza Byrne. I think that neither them expected they would give an interview to a Greek media, but it did happen! Yes, it’s the force of the Internet, but it is also our madness, since we want to look for good music even in the stone nest of a lizard in Tucson! I may not like lizards, but I don’t hide my love for the music scene of Tucson, Arizona, from where several remarkable bands have occasionally sprung. I was always fascinated by the finesse invested in their music, combined with the vagabond attitude that comes from the air of the Mexican borders. This kind of air and finesse of the music of Ferrodyne, is well kept in their debut album, St. John's Day that Liza was kind enough to mail me. So the least I can do for Ferrodyne is to present them in this post of Rancho de la Luna blog, asking her some questions.
Rancho de la Luna: Since Ferrodyne are not very well known in our country, tell me a few things about you. How would you characterize your music, who are your members, how did you end up together and what have you released so far as a band?

Ferrodyne: Our music is generally landscape based, textured, slightly atmospheric music.  It blends  traditional country and Southwest Americana with a bit of indie rock.  It’s been described by some as a hybrid of country-folk and indie-rock noir
The members are:
Doug Smith – Vocals and Guitar
Chris Byrne -  Lead Guitar
Liza Byrne -  Bass Guitar and Harmonica
Chris Schultz – Drummer
Craig Schumacher – Keyboards 

We were all raised in the Arizona Desert, but the band formed while Doug, Liza and Chris were living in Portland, Oregon.  We were good friends in a dark and rainy city and missed the unique power and beauty of the desert Southwest.  The music was borne out of a longing for place, and as a way to bring some of it into our lives in Portland. After playing a 2007 benefit show for a public radio station in a small adobe town in New Mexico, we resolved to move the band back home.  Liza and Chris moved back to Arizona in 2008 and Doug soon followed.  We found a dynamic and welcoming music community in Tucson and began performing at clubs downtown. In 2010, we were honored to record our first album in the legendary Wavelab Studios (which records and produces Neko Case, Calexico, Howe Gelb, Amos Lee, among many other great artists).  The studio is owned and operated by Craig Schumacher and Chris Schultz.  The duo not only did a beautiful job with our album, but joined the band as keyboardist and drummer. Our album St. John’s Day was released in 2011.
RdlL: Which bands and artists have influenced the music of Ferrodyne

Ferrodyne: Although we believe that our music is original and not based on them, we are fond of the music of Mark Hollis, Califone, Jay Farrar, 16 Horsepower, and traditional country and Americana music.
RdlL: Where does the name of the group come from?Ferrodyne: Ferrodyne is a word that came to us as we considered words and names that might reflect our music and aesthetic as well as the dynamism and feel of the desert.  (Ferro is derived from iron and dyne related to dynamic).  Later, we discovered that Ferrodyne is also the name of an old tube powered radio from the 1920s, which we also like, as we are quite fond of antiques and tube amplifiers.
RdlL: A local radio station, KXCI Community Radio, placed your CD, St. John's Day in the number 28 of the list regarding the 100 best albums of 2011. Tell me a few things about this success.

Ferrodyne: KXCI is a strong supporter of independent music from Tucson and the greater desert southwest, and we felt honored that they considered St. John’s Day one of the top albums of 2011.  We actually had no idea they were counting down new albums of the year.  We just happened to be listening to KXCI and we heard them play our song, “The Winter Rain”.  Afterward, the DJ said, “that was local band Ferrodyne coming in at number 28!  Congratulations to them!” We were totally surprised and pleased that they felt so strongly about our music.

RdlL: Do you prepare new material? If so, when do you plan releasing it?

Ferrodyne: We are currently working on new material for our upcoming second album.  We will again be recording at Wavelab and hope to have the album completed by the end of 2012.

RdlL: Do you think that well known bands of your area, such as Calexico and Giant Sand have in a way haunted this music scene or you think they have given it recognition instead?

Ferrodyne: We are both fans and friends with members of Calexico and Giant Sand.  Both bands have been great promoters of not just the Tucson music scene, but ambassadors of the Sonoran Desert through their music.  We have huge respect for them.  They helped put Tucson on the international map regarding music.

RdlL: Calexico and Giant Sand are more or less known in Europe. Which other bands of your music scene you think stand out and deserve our attention?

Ferrodyne: There are several fantastic bands currently playing in Tucson.  In particular, we admire the music of Amy Rude and Heartbeast as well as a great new band called The Possibles.  We also really like La Cerca and Naim Amor. 
RdlL: How great an inspiration for your music is the desert? Tell me a few words about Tucson –at least from the photos it looks wonderful!
Ferrodyne: We are glad you asked that question.  The desert is much more the inspiration and influence on our music than any other band.  Our music directly reflects our personal relationship with the Sonoran Desert—its singular landscape, its unique flora and fauna, its urban and rural communities, and its intense and troubled history. Although we have never seen a place exactly like the Sonoran Desert (with its intense light, color, mountains, cactus and wild animals), we are sometimes in places that can have a similar feel.  In fact, one of the reasons we love Greece is that it feels very much like Arizona in some places, but with the added beauty of the sea.  So we both live in wonderful places!
RdlL: Would you like to describe to our readers the themes your songs have?
Ferrodyne: Our songs reflect the history and landscapes of the Southwestern Borderlands.  The songs use imagery to strongly if obliquely articulate our observations and sentiments regarding the power and beauty of the natural environmental contrasted with a violent and exploitative history of its people.

RdlL: How can anyone get your album, St. John's Day? And where can we hear your music via the Internet?

Ferrodyne: Our album may be purchased at www.cdbaby.com/ferrodyne. You can stream or purchase our music on the following sites:  Amazon.com, iTunes, CD Baby, and our websites:  www.reverbnation.com in addition to www.facebook.com/ferrodyne. Alternatively, we welcome direct communication regarding our music and can provide CD’s to people directly via:  ferrodynemusic@gmail.com.

RdlL: Is it the first time you talk to a Media outside the US? Do you have anything to say to the Greek friends of Rancho de la Luna?

Ferrodyne: We have been featured on MEER Radio in the Netherlands and look forward to spreading our music to other parts of Europe.   We are very fond of Greece and believe that there is a kinship between the places-  the Grecian landscape reminds us of the Arizona desert in places, but with added beauty of the Mediterranean Sea close at hand. 

RdlL: Have you ever toured outside the US? I know that Arizona is very far from Athens, but would you like giving a live concert in Greece sometime?

Ferrodyne: We would love to play in Greece!  We’ve never played outside the U.S., but we are in the early stages of planning a tour to Europe and would be honored to play in Athens and other Greek locations.  We will likely focus on a certain general area, and have considered The Netherlands, Italy, Spain….and now Greece.

RdlL: Do you know any band from Greece or have you heard Greek music in general? Earthbound, for instance, was a Greek group that managed to approach the music of your scene… Do you happen to know them? 

Ferrodyne: Although we don’t know them, we would love to hear their music.  Perhaps we can swap CD’s and maybe even play a show together, either here in Arizona or there in Greece, or both. 

RdlL: I want you to tell me what kind of music you are listening to these days and point out the 5 albums I would have to obtain from the music scene of your area. My birthday is in March, so Ferrodyne can offer them to me as a gift, if they want! (I’m joking!).  

Ferrodyne: We are currently listening to: New Multitudes by Jay Farrar, Mark Hollis and some classic old George Jones albums. 


As for the five local albums (of any time period), we suggest: 
1) Random Harvest by Friends of Dean Martinez, 
2) Feast of Wire - Calexico
3) Blacklisted  - Neko Case
4) Meat Puppets II - Meat Puppets
5) Chore of Enchantment - Giant Sand

Thank you very much for your time! I hope to meet you in the flesh someday, either in Tucson or in Athens!

http://www.facebook.com/ferrodyne
http://www.cdbaby.com/cd/ferrodyne
http://www.reverbnation.com/ferrodyne

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου